Профилактичен Гинекологичен Преглед

Всяка жена поне веднъж годишно трябва да посещава гинеколог дори и да няма оплаквания. Профилактиката е важна част от грижата за вашето здраве.

След началото на полов живот и 21-годишна възраст веднъж в годината трябва да Ви се взима цитонамазка.

При наличие на изменение е най-добре това да се прави с четчица и шпатула. Този преглед намалява риска от рак на шийката на матката. Процесът е бавен и обикновено се улавя при редовно взимане на цитонамазка.

Веднъж годишно трябва да Ви бъде правен гинекологичен преглед, както и ултразвуков преглед с вагинален ехограф. Този преглед дава представа за възпалителни изменения на влагалището, шийката на матката и тръбите, състоянието на лигавицата на матката, матката, яйчниците. Следи се и за туморни образувания в малкия таз. Важно е ултразвуковия преглед, при всички гинекологични заболявания, да се прави трансвагинално. Всичко друго е самовнушение, че се вижда нещо.

Веднъж годишно, след 25-годишна възраст, трябва да преглеждате гърдите си с ултразвук. След 45-годишна възраст, и на всеки две години по веднъж, е препоръчително да правите и мамография. Това са случаите, когато чрез палпация и ултразвуков преглед, съществуват съмнения за изменения, които трябва допълнително да бъдат конкретизирани. Все пак мамографията е рентгеново изследване и само по себе си увеличава риска от рак на гърдата. Само ултразвуковия преглед има 80% точност. Само мамографията има 80% точност. Двата прегледа заедно дават 90% точност. А комбинацията им с ядрено-магнитен резонанс дава 98% точност

  1. Гинекологичен преглед – извършва се оглед и палпация на корема, външните и вътрешните гениталии .
  2. Цитонамазка (ПАП тест) – цитологично изследване на материал взет от маточната шийка (от външната й част и от цервикалния канал).Резултатите ПАП-I и ПАП-II се смятат за ниско-рискови „нормални“,а всички други налагат допълнителен преглед и изследване.
  3. Колпоскопия – специализирано изследване на шийката на матката (и влагалището и ВПО по показания) с увеличителен оптичен уред – колпоскоп. Има голямо значение за оценка на преканцерозите (предраковите изменения).При колпоскопски съмнителни участъци се извършва прицелна биoпсия . Материалът от биопсията се изследва хистологично.
  • Извършва се с онкопрофилактична цел за ранна диагноза на преканцерозите (предраковите изменения) на маточната шийка и ВПО (Външните полови органи).
  • В предраковите фази, както и в ранните стадии на рака на маточната шийка,симптоми обикновено няма. Поради това е важно да се извършват редовни профилактични прегледи, дори и да липсват конкретни оплаквания.
  1. Ехографско изследване на матката, маточните тръби и яйчниците.